WAT IS CHIRO?

Als Chirogroep wilen wij aan alle kinderen en jongeren uit de buurt of het dorp elke week megasjieke activiteiten aanbieden. Dat gaat van denderende pleinspelen en nachtelijke sluipspelen, over sompige bekentochten en verrassende zoektochten, naar luidkeelse zangstondes en creatieve expressies. Het Chirojaar begint in september en eindigt met een spetterend bivak in juli.

In een Chirogroep wordt er aandacht besteed aan momenten met de hele Chirogroep. De meeste activiteiten gebeuren echter per afdeling. Een afdeling is een leeftijdsgroep. Wij hebben 6 afdelingen: de Pinkels (1e en 2e leerjaar), de Speelclub (3e en 4e leerjaar), de Kwiks (5e en 6e leerjaar), de Tippers (1e en 2e middelbaar), de Tiptiens (3e en 4e middelbaar) en de Aspi’s (5e en 6e middelbaar).

De hele werking van de Chirogroep wordt verzorgd door de leidingsploeg: van activiteiten voorbereiden, kinderen en jongeren begeleiden, een bivakplaats zoeken, de financiën gezond houden, subsidies aanvragen, ouders bezoeken, naar de jeugdraad gaan, samen vergaderen… Zij beslissen wat er al dan niet gebeurt in onze Chirogroep.

De leidingsploeg bestaat uit jonge vrijwilligers. Zonder vergoeding stoppen ze wekelijks vele uren van hun vrije tijd in hun Chirowerking. Uit deze ploeg kiest de leiding één of twee groepsleid(st)ers. Zij bewaren het overzicht over de hele werking, zitten de vergaderingen voor en vormen een aanspreekpunt voor externen.

Al houdt de Chiroleiding de touwtjes in handen, ze kunnen vaak een duwtje in de rug gebruiken. Ze kunnen daarvoor meestal rekenen op hun plaatselijke netwerk van ouders, sympathisanten, vzw’s, oudercomités, oud-leidingswerkingen, jeugddiensten, ander jeugdwerk, de gemeente, scholen, handelaars, de parochie en kernfiguren. Die netwerkpartners in de buurt kunnen een steun vormen voor een Chirogroep.

De steun van volwassenen is een belangrijke voorwaarde voor een goede Chirowerking, maar de Chiro is ook een open beweging, die iets wil uitstralen in de maatschappij. We willen als Chirogroep participeren aan en ons engageren in het plaatselijke netwerk, om mee te bouwen aan een buurtgemeenschap.

Wie ons niet kent, zal ons toch snel kunnen herkennen aan ons uniform. Vanaf de Speelclub verwachten wij dat leden consequent in hun uniform naar de Chiro komen. Dit drukt verbondenheid en gelijkwaardigheid uit. Een piekfijn uniform bestaat uit ons eigen sjaaltje (enkel op onze Chiro te verkrijgen), rode t-shirt/topje, donkerblauwe trui/chirohemd, chirorok of -broek, donkerblauwe kousen (of rode chirokousen). De meeste zaken vind je in de Banier. Binnen onze Chirogroep kan je ook terecht voor onze eigen truien en t-shirt/topjes.

Voor meer informatie kan u terecht op de website van Chiro nationaal www.chiro.be